Osmaniye
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    30.56
  • EURO
    32.84
  • ALTIN
    1982.3
  • BIST
    8757.66
  • BTC
    43248.04$

NECMİ KARKIN'IN "ŞAPİNUVA GÜZELLEMESİ"ADLI ŞİİR KİTABI ÇIKTI


NECMİ KARKIN'IN "ŞAPİNUVA GÜZELLEMESİ"ADLI ŞİİR KİTABI ÇIKTI
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi, Hemşerimiz Necmi Karkın’ın 74 şiirden oluşan “Şapinuva Güzellemesi” adlı şiir kitabı çıktı.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Necmi Karkın’ın Çorum’un tarihsel, kültürel ve geleneksel yaşamının kendi üzerindeki etkilerini şiir diliyle anlattığı, kitabın önsözünü Şapinuva Kazı Başkanı Hititolog Prof.Dr Aygül Süel’in yazdığı, 74 şiirden oluşan “Şapinuva Güzellemesi” adlı şiir kitabı çıktı. Kitap hakkındaki yorumlarını paylaşan Necmi Karkın, “Çorum Ortaköy’deki Şapinuva antik kentinin Hititler üzerinden referans alarak yansıttığı estetik melankoli, günümüzde de etkilerini sürdürmektedir. Hititlerin önemli bir kentleri olan Şapinuva, Hattuşa ve Boğazkale de önemli ve çok değerli sonuçlar yüzyıllarıdır duygusal, kültürel ve sanatsal etkiler bırakmıştır. Bu etki Geç Hitit devletlerinin Kilikya’ya (Karatepe) kadar taşınmasında varlık göstermiştir” dedi.

Karkın, “Çorumda Hititler sonrası ve günümüze kadar (Selçuklu ve Osmanlı gibi) gelen tüm yaşanmış ve yaşanan kültürel olgular “Şapinuva Güzellemesi” adlı kitapta şiirsel imgelerle yorumlarla yansıma bulmaktadır. Şiirlerin güzelleme (Halk Edebiyatı) tarzıyla yapılanması hem Çorum hem de Çukurova’daki etkilerinin güncele taşınması bağlamında önemli olmaktadır. Ve Çorum’un Necmi Karkın da bıraktığı duyumsal hisler, şiirlerle derin içeriklere dönüşmüştür. Kitap, “Şapinuva Güzellemesi”, “Şapinuva Ağıdı” ve “Hattuşa’dan Kilikya’ya” olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Önsözünü Şapinuva Kazı Başkanı Hititolog Prof.Dr Aygül Süel’in yazdığı kitap 74 şiirden oluşmaktadır” ifadelerine yer verdi.

NECMİ KARKIN HAKKINDA

Düziçi ilçesi'nden olan Necmi Karkın’ın daha önceleri “Külden Yukarı” ve “İstencin Ay Düşlemi “ şiir kitapları ve birçok dergide şiirleri yayınlanmıştır.  Diğer Kitap çalışmaları; Sanatta Anamnesis Sarsıntıları (Deki Yayınları) “Estetiğin Çağdaş Retorikleri”(2015), “Anadolu Kültüründe Estetik”(2016) ve "Kastabala’da Estetik İhtimaller"(2018) Ekin yayınlarınca yayınlanmıştır. “Benzersiz Çağrışımlar”(Muğla) , “Aralıktaki İmgeler "(Ankara), “Aralıksız Duyumsama”(Ankara), “Zamansız Düşünceler”(Malatya), “Konuya Yeniden Dönmek”(Malatya) , “Hattuşa’dan Sonra” (Çorum) gibi bazı sergilerin düzenlemelerini yapmıştır. Uluslararası Sanat Eleştirmeleri Birliği (AICA) üyesidir. Aktüel Arkeoloji dergisi 71 sayı ve Arkhe dergisi 17 sayı danışmanlığını yapmış, Ergani Hilar Mağarasında “Neolitik Çağın Işıkları” adında Enstalasyon sergisi açmıştır. İnönü Üniversitesi Güzel sanatlar ve Tasarım Fakültesinde Akademisyen olarak çalışmaktadır. Teorik olarak Estetik, Çağdaş Türk Sanatları, Çağdaş Sanatlar, Sanat Sosyolojisi, Uygarlık Tarihi ve Sanat Tarihi derslerine girmektedir.

 

Şapinuva Güzellemesi-3

Örenardı Höyük yorgun duruyor kendine ağır

Ne zaman terk edildi köyünün özlemleri

Nefretinle gel hatırla ne demeli içindeki yağmura

Çekerek ırmağından sen geçmeden gayrı

 

Hasretin gün gibi istila ediyor geceyi okurken

Nasıl solup gidersin deli gönlüm defterde yazılı

Hangi devranın yazısı vuslata ağır gelir bilir misin?

Çekerek ırmağından sen geçmeden gayrı

 

Koparma bizi anlarsın adını yazdığın yazgıdan

Herle aşı kokuyor çobanların nefesi akşam olunca

Söyle harflerinden dökülen kayalara ne yazacağım

Çekerek ırmağından sen geçmeden gayrı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!