Ekonomide ve hukukta reform yapılacağı yönündeki açıklamalardan kısa sürede çark edilmesinin ardından, piyasalarda ve vatandaşlarda Türk Lirası'na yönelik güven de giderek azalırken, vatandaşlar dövize hücum etmeyi sürdürdü.
Döviz alımlarında iki hafta içinde tam 3.9 milyar dolar artış görüldü.
Berat Albayrak'ın ekonomi koltuğunu boşaltmasının ardından düşüş trendine giren döviz, Bülent Arınç'ın Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'a özgürlük talep ettiği açıklamasının ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'ndan (YİK) istifaya zorlanmasıyla yeniden yükselişe geçti.
TL'ye güvenmeyen vatandaşlar dövize akın etti ve son iki hafta içinde 3.9 milyar dolarlık döviz satın aldı.
Yıl başından bu yana artış 34,5 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 13 Kasım haftasında 225,8 milyar dolar olan yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı, 20 Kasım haftasında 228,2 milyar dolara yükselerek rekor tazeledi. Bir haftalık artış 2,4 milyar dolar oldu.
Uzmanlar, ekonomiye ve siyasete güven sorununun ve TL mevduat faizinin uzun süre enflasyonun altında kalmasının dövize hücumda etkili olduğunu, ekonomi yönetimindeki değişim sonrasında yaşanan kur ve altın fiyatı düşünün de alım fırsatı olarak görüldüğüne işaret ediyor.
6 Kasım’da 8,57 ile rekor kırdıktan sonra faiz artışı ve diğer “normalleşme” adımlarıyla 7,51’e kadar çekilen kur, yerlilerin döviz alımlarının da etkisiyle iki gün önce 8,04’e kadar yükselmişti.
BDDK verileri ve bankacıların aktardığı bilgiler, yerlilerin döviz alımlarının 20 Kasım sonrasında da devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, yerlinin kurdaki düşüşü yeni alım fırsatı olarak gördüğünü, durumun değişmesi için güven sorununun çözülmesi ve TL mevduat faizlerinde ciddi yükseliş olması gerektiğini belirtiyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.